Leeuwarden heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid

Duurzaamheid

Wonen en leven in en met de natuur staat al centraal sinds de start van de bouw van de eerste fase in 2003. Het uitgangspunt is daarbij altijd woongenot in de meest duurzame huizen en wijken creëren die goed passen binnen het Friese weidelandschap. De ontwikkelingen en kennis volgen elkaar snel op in gebiedsontwikkeling, natuur en ecologie en de energietransitie. Bij iedere uitbreiding van De Zuidlanden kijken we naar the next step in duurzaamheid. Zo was gasloos wonen en centrale stadswarmte in de beginfase van De Zuidlanden innovatief. Tegenwoordig is ‘het nieuwe normaal’ energieneutrale woningen, circulair materiaalgebruik en bouwen met oog voor de lokale natuur. Hieronder leest u waar De Zuidlanden voorop loopt op het gebied van energie, klimaat, biodiversiteit, mobiliteit en circulair materiaalgebruik. 

Energie en Warmte
In De Zuidlanden brengen we een kwalitatief hoogwaardige omgeving tot stand, met voldoende ruimte voor toekomstige ontwikkelingen. Gasloos woningen is het uitgangspunt. Maar voor deze 6500 woningen en bijbehorende voorzieningen is energie nodig. Binnen De Zuidlanden zijn er diverse faciliteiten die dit mogelijk maken. De stadswarmte uit de lokale biogascentrale Eco Zathe (in de volksmond ‘het Gordeldier’) bijvoorbeeld. De biogascentrale is verstopt tussen Techum en Goutum Sud. In deze kleine energiecentrale wordt met biogas groene stroom en warmte opgewekt voor de omliggende nieuwe buurten. Het gas is afkomstig van de Dairy Campus, een melkveeproefboerderij westelijk van de Zwette. Het wordt geproduceerd door vergisting van koeienmest en ander organisch restmateriaal, waarna het door een 5,5 kilometer lange pijpleiding van de proefboerderij naar Eco Zathe stroomt. De energievraag wordt op deze manier lokaal en duurzaam opgelost, op een schaal die voor Nederland uniek is.

De gemeente Leeuwarden onderzoekt ook de mogelijkheden voor individuele warmteopwek via aquathermie (oppervlaktewater) en collectief via geothermie (aardwarmte). 

Klimaatadaptatie
Steden moeten zich aanpassen aan het veranderende klimaat. Water opvangen en tijdelijk vasthouden tijdens zware buien, meer groen om hittestress door hoge temperaturen in versteende gebieden tegen te gaan, gebouwen die bestand zijn tegen droogte bij een lage waterstand en nattigheid bij een hogere waterstand. De gebiedsontwikkeling in De Zuidlanden is er zo op ingericht dat de wijk nog decennia meegaat. Dat betekent soms ruimte geven aan groen en water, maar dat past ook in het Friese landschap en draagt bij aan een fijne leefomgeving voor de inwoners en bezoekers van De Zuidlanden. Ook kan men zelf bijdragen aan een klimaatbestendige en waterrobuuste buurt, zoals een tuin met maximaal eenderde stenen en driederde groen, een groen-blauw dak, voldoende schaduwplaatsen en slim (her)gebruik van water. Ook in de openbare ruimte zult u alleen de hoognodige bestrating tegenkomen.  

Groen en biodiversiteit
Stedelijke uitbreiding betekent zorgvuldig omgaan met landschap (in cultuurhistorisch en ecologisch opzicht). Binnen De Zuidlanden is de lokale natuur al op de tekentafel onderdeel van de ruimtelijke opbouw en inrichting van een buurt of wijk. En een kans voor verbinding. Verbinding tussen mens en zijn omgeving, maar ook verbinding tussen de diverse ecologische parels die het gebied rijk is. Om te behouden wat er al goed is en te verbeteren waar dat nodig is. Planten, dieren en ecosystemen zijn belangrijk voor een gezond milieu. Zij voorziet in schoon drinkwater, voedsel, maar ook een hogere gezondheid voor mens en dier, meer waarde voor uw huis en meer beleving en plezier in de omgeving. Zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van alle soorten die wonen in De Zuidlanden zo uniek maken.    

Mobiliteit
De Zuidlanden is een perfecte uitvalsbasis voor werk in de stad Leeuwarden, maar door de gunstige ligging zijn steden als Amsterdam, Drachten en Groningen ook gemakkelijk bereikbaar. In de wijken zelf ligt de focus op leefbaarheid. Door minder auto's te gebruiken, wordt de lucht schoner en de omgeving gezonder, socialer en leefbaarder.

Circulair materiaal(her)gebruik
Toekomstbestendige buurten zijn schone buurten. Waar zo min mogelijk afval is en materialen eindeloos herbruikt kunnen worden. Of laten aangroeien. De materialen en circulair werken wat toegepast is op De Zuidlanden werkt op verschillende niveaus van gebiedsontwikkeling door. Denk aan het ontwerp van de wijken, infrastructuur en gebouwen. Eerst kijken we of we materialen echt nodig hebben, daarna kiezen we voor grondstoffen, hergebruik of gerecycled materiaal wat net zo sterk en houdbaar is. Een voorbeeld hiervan zijn de Waste Bricks. Er zijn steeds meer milieuvriendelijke alternatieven voor infrastructuur en bouwmaterialen, dus wij leggen de duurzame lat ook steeds hoger in de verdere ontwikkeling van dit gebied. 

 

 

Downloads